Resepi Kuih Seri Muka

Resepi Kuih Seri Muka

Seri Muka

Bahan-Bahan:
275 gm pulut (direndam semalaman atau sekurang-kurangnya6 jam)
195 ml pati santan (untuk Kastard ½ sudu gara
1 helai daun pandan

Bahagian atas
3 biji telur
170 gm gula pasir
1 sudu air daun pandan
195 gm pati santan


Cara:
Sediakan Pengukus; Masak air anggaran 3/4 periuk kukus dan satu cerek lagi untuk tambah. Sediakan pulut untuk bahagian bawah kuih; Tus pulut yang telah direndam dan kukus bersama dengan daun pandan yang telah disimpulkan,garam dan santan dalam dulang pengukus hingga masak. Sediakan kapala kuih; Pukul telur dan gula pasir. Masukkan air daun pandan dan pati santan. Kacau pulut supaya sebati. Tekan pulut dengan daun pisang hingga licin. Kukus selama 5 minit. Masakkan kepala Kuih; Kacau campuran telur rata-rata dan tuang ke atas pulut. Kukus lagi selama 15-20 minit hingga adunan pejal. Lap wap dari tudung pengukus supaya kepala kulit itu tidak beralur. Keluarkan daripada pengukus. Sejukkan dalam dulang yang berisi air. Potong dalam serong wajik dan hidang dalam pinggan kuih beralas daun pisang.
Cadangan Hidangan:
8-10 keping

Tags:Resepi Kuih Seri Muka, Kuih Seri Muka Recipe, Resepi Seri Muka

Resepi Kuih Kaswi

Resepi Kuih Kaswi

Kuih Kaswi

Bahan-Bahan:
250 ml air
60 g gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
180 g gula melaka, dicincang halus
120 g tepung sagu
150 g tepung beras basah
1/3 camca teh kapur dibancuh bersama 1 camca teh air alkali
150 g kelapa muda, diparut dan digaul bersama secubit garam


Cara:
Didih gula melaka bersama gula pasir, air dan daun pandan di dalam periuk hingga gula larut. Bancuh tepung beras basah bersama tepung sagu dan bancuhan air kapur di dalam mangkuk. Tapis sirap ke dalam adunan tepung dan kacau hingga ia sebati dan tidak berketul-ketul. Kukus 22 biji cawan teh cina (kecil atau sederhana besar). Tuang sedikit adunan ke dalam cawan itu. Kukus ia, 20 minit. Setelah Kuih Kaswi masak, keluarkan dari acuan, tabur kelapa parut putih di atasnya. Hidangkan.

Tags:Resepi Kuih Kaswi, Cara Membuat Kuih Kaswi, Kuih kaswi Recipe, Malay Recipe, Kuih recipe

Resepi Kuih Koci

Resepi Kuih Koci

Kuih Koci

Bahan-Bahan:
1 bungkus tepung pulut
2 mangkuk santan (setengah mangkuk
santan dimasak hingga pecah minyak)
Sedikit garam
Daun pisang yang telah dilayur secukupnya

Inti:
1 biji kelapa parut
½ cawan gula kabung
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan


Cara:
Gaulkan semua bahan-bahan inti dalam kuali. Campurkan dengan sedikit air, kemudian jerangkan ke atas api yang sederhana. Kacaukan inti hingga merengas dan hampir kering. Kemudian bolehlah diangkat dan diketepikan. Untuk menyediakan bahan tepung, tepung pulut tadi hendaklah diadun dengan santan mentah yang telah dicampur dengan sedikit garam. Uli adunan ini hingga menjadi satu doh yang lembut dan boleh dibentuk. Kemudian, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan adunan dan isikan inti tadi di tengahnya. Kemudian bulat-bulatkan dan celup ke dalam santan masak. Setelah itu bungkuslah adunan itu. Buat sehingga selesai. Setelah siap, sediakan alat pengukus dan kukuslah adunan tadi hingga masak.

Tags:Resepi Kuih Koci, Resepi Kuih Melayu, Resepi Kuih lazat, Resepi pelbagai jenis kuih, Resepi Kuih Tradisional

Resepi Kuih Apam Balik

Apam Balik



Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air ½ camca kecil baking powder
1 cawan kacang tanah (dimesin)- bahan tabur
1 tin jagung - bahan tabur
1 cawan gula - bahan tabur
Sedikit mentega
Cara:
Mesin gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan mesin lagi supaya ianya tidak bergentel. Ambil satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali kemudian nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi. Masaklah hingga kekuningan.

Tags: Apam Balik Recipe, Resepi Kuih, Resepi Kuih Apam Balik, Cara Membuat Kuih Apam Balik, Cara memasak kuih

Resepi Pencuci Mulut

Senarai Resepi Pencuci Mulut:

* Agar-Agar


* Agar-Agar Durian

* Agar-agar kunyaku



* Ais Kerim Avokado

* Ais Krim Goreng



* Ais Krim Nescafe

* Ais Krim Oren



* Ais Krim Perasa Kopi

* Ais Krim Susu



* Ais Krim Vanila

* Aiskrim Buah Kastard



* Aiskrim Karstad

* Aiskrim Simple


* Aiskrim Sirap

* Aiskrim Tapai


* Aiskrim Tapai Buah-Buahan

* Almost Instant Chocolate Mousse



* Badam Tart

* Baked Apple Slices with Peanut Butter Crumble




* Banana Crumble



* Banana Egg Roll

* Baulu



* Bergedil Roti

* Bijiran Aiskrim Persegi



* Brownies Simple

* Buah-Buahan Pengantin


* Bubur Barli

* Cara Berlauk pop



* Cendawan Tepung Rangup

* Cheese cake


* Choco Da Milk Shake

* Chocolate de' Dropleto



* cocodu[coco+madu]

* Creamy Shortcake with Vanilla Tiramisu



* Crepe with Orange Sauce.

* Cucur Roti Hi-5



* Dadih Bersama Almond Dan Madu

* Dadih Diana


* Dadih

Resepi Nasi

Senarai Resepi Nasi:

* Nasi Beriani Berempah Mudah


* Beriani Berkerisik

* Nasi Beriani Bolognese



* Nasi Beriani Dua Sejoli

* NasiBeriani Johor



* Nasi Beriani Kurma Daging

* Nasi Beriani Tumis



* Nasi Black Pepper Fried Rice

* Carrot Rice - Nasi Lobak



* Chelo Sheebzamini - Nasi Mentega Iran


* Ketupat Daun Palas


* Ketupat Goreng Leici

* Ketupat Kelongsong Kerbau



* Ketupat Nasi

* Ketupat Nasi Tok Ayah


* Khudhar (Masakan Arab)

* Kuah Nasi Dagang Original


* Labu Berlauk

Resepi Acar Buah

Acar Buah

Bahan-Bahan:
500 gm buah-buah jeruk limau, pala & sebagainya kismis, prun
15 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
3 cm halia (dimayang)
15-20 biji cili kering 30 sen cili padi, direndam dalam cuka 2 hari
½ cawan cuka
Sedikit gula
Garam
Minyak untuk menumis


Cara Memasak:
Cili dibuang biji & digiling. Panaskan periuk & tumis minyak. Masukkan cili, kacau sampai wangi. Masukkan cuka, gula, garam & kacau rata. Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau. Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & kacau sampai rata. Bila elok masaknya, angkat & sejukkan.

Tags:Resepi Acar Buah, Cara Memasak Acar Buah

Resepi Kuah Pencicah

Senarai Resepi Pencicah:

• Sambal Tumis
• Kuah Sate
• Kuah Kacang
• Kuah Lontong Mak Minah
• Sos Nasi Ayam
• Sambal Belacan Penang
• Acar Timun
• Sambal Taun
• Sardin Masak Tempoyak
• Acar Buah
• Kacang Pangang Sardin
• Kuah Asam Tumis
• Gulai Masak Lemak
• Gulai Masak Lemak Cili Api

Resepi Bubur

Senarai Resepi Bubur Yang Lazat:


• Bubur Ayam
• Bubur Berlauk
• Bubur Ayam
• Bubur Putih Mudah
• Bubur Jagung
• Bubur Aneka Cendawan
• Bubur Lambuk Ayam
• Bubur Ayam (II)
• Bubur Kacang Hijau
• Bubur Kacang Sedap
• Bubur Asyura
• Bubur Labu Manis

Resepi Kek Yang Lazat

Senarai Resepi Kek:

• Kek Coklat
• Kek Asam Manis
• Kek Coklat Kukus
• Kek Batik Merdeka
• Kek Aiskrim
• Kek Marble
• Kek Pisang
• Kek Biskut Marie
• Kek Chiffon Coklat
• Kek Berkat Pandan Cup Cake
• Kek Beri Dan Coklat Berkrim
• Kek Brownie
• Kek Black Forest
• Kek Keju
• Kek Buah-buahan

Resepi Mi Dan Laksa

Senarai Resepi Mi Dan Laksa:



* BEE HOON GORENG SEGERA


* Beehoon Soto

* Bihun Biasa


* Bihun Goreng

* Bihun Goreng Cina ala Kampung



* Bihun Goreng Hailam

* Bihun Goreng Koboi (Ringkas Tapi Sedap)



* Bihun Goreng Siam

* Bihun Goreng Singapore



* Bihun Goreng Tauchu

* Bihun Goreng Tom Yam



* Bihun Goreng Utara

* Bihun Goreng Uwan



* Bihun Istimewa

* Bihun Nam Pla



* Bihun Sayur

* Bihun Sup



* Bihun Sup Simple

* Bihun Sup Tumis



* Bihun Udang Kering

Senarai Resepi Biskut

Resepi Biskut Yang Lazat:

* Bakul Buah Kering



* Bangkit Tatahan Bijan

* Bebola Coklat



* Biskut Belimbing Sira

* Biscuit new zealand



* Biskut Comot Chocolate

* Biskut 'Kek Buah-Buahan'



* Biskut Amor Aiskrim

* Biskut aneka rasa



* Biskut Apricot

* Biskut Arab


* Biskut Badam

* Biskut Badam Bercoklat



* Biskut Badam Berhias

* Biskut Badam Berkismis

* Biskut Berkhasiat



* Biskut Bersalut Gula

* Biskut Bertih Beras



* Biskut Bertih Jagung Rangup

* Biskut Bijan



* Biskut Bijan Raya

* Biskut Bintang Malam



* Biskut Buah Bercoklat

* Biskut Buah Campuran



* Biskut Buah Pinggang

* Biskut Buah-Buahan


* Biskut Bulan Sabit

* Biskut Bulan Sabit


* Biskut Bulan Sabit

* Biskut Cahaya


* Biskut Charlie Coklat

* Biskut Chic Corn

* Biskut Chocolate Chip Hazel Nut

* Biskut Cincin Emping Jagung

* Biskut Cip Dwicok

Cara Buat Roti Canai| Resepi Roti Canai

Roti Canai


Bahan-Bahan:
(Sukatan Berikut Untuk 1kg Tepung Sahaja)

Bahan-bahan :-

1- 1 kilo tepung gandum
2- 4 sudu majerin
3- 500ml air
4- 3 sudu susu pekat
5- 1 sudu kecil garam
6- 2 sudu besar gula
7- 1 biji telur



Cara:
Cara-cara Membuatnya:-

1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai.

Cadangan Hidangan:
1 kilo tepung boleh menghasilkan 9 - 13 keping roti canai. Mengikut size sendiri.

Jika doh masih tidak lembut, tambahkan air sedikit. (hanya basahkan tapak tangan dan sapu pada doh sahaja). Kemudian uli semula

Tags:Cara Buat Roti Canai, Resepi dan Cara Buat Roti Canai,Resepi Roti Canai Sedap, Resepi Roti Canai Yang Enak, Cara Buat Roti Canai mudah

Cara Membancuh Teh Tarik Atau Pulled Tea

Teh tarik (atau dikenali juga sebagai"pulled tea" atau 拉茶 dalam Bahasa Mandarin) merupakan minuman teh panas yang paling mudah ditemui di restoran, gerai-gerai dan kopitiam sekitar Malaysia, Singapore dan Brunei. Namanya di ambil daripada proses menarik semasa teh ini disediakan . Ia diperbuat daripada teh hitam dan susu pekat manis.

Cara Membuat Teh Tarik:
1.Panaskan Air sampai mendidih.
2.Rendam teh sampai kembang.
3. MAsukkan susu pekat manis.
4. Selepas dikacau sediakan satu lagu jag yang besar untuk membuat proses tarik-menarik. Lakukan sambil buihnya timbul.
5. Sediakan dengan roti canai panas. Memang ummph..

Tags: Cara Membancuh Teh Tarik,Cara Membancuh Pulled Tea, Cara Membancuh Teh Tarik Atau Pulled Tea, Resepi teh tarik, Cara buat teh tarik, harga teh tarik, teh tarik yang murah, cara buat teh tarik yang sedap

Cara Membuat Nasi Lemak Sedap| Resepi Nasi Lemak

Cadangan Hidangan:
Untuk 6-8 orang saja

Ini dia cara membuat nasi lemak yang enak dan asli:-
Mudah je.

Bahan-Bahan:

Bahan Nasi Lemak:

500 gm beras ( dibersih & ditoskan)
3 ½ cawan santan
Garam secukup rasa
3 helai daun pandan (disimpulkan)

Sajian-sajian Tambahan:


2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
1 biji sedang timun (dipotong nipis-nipis)
90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya)
Ikan bilis goreng
Kacang tanah digoreng.
Garam secukup rasa

Bahan Untuk Buat Sambal:
125 gm ikan bilis
125 gm bawang merah (dikisar)
60 gm lada kering (direndam & ditoskan)
6 biji buah keras
5 cm belacan (dibakar)
2 sudu minyak makan
1 batang serai (dititik)
1 cawan santan
1 sudu gula pasir
Garam & serbuk perasa secukup rasa
¾ cawan air asam jawa pekat



Cara:
Untuk memasak nasi:
Satukan semua bahan dalam sebuah periuk. Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya.
Buangkan daun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan.

Untuk membuat sambal:

Giling semua bahan perencah.Pnaskan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya. Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk. Hidangkan nasi lemak paans-panas atau sejuk, dengan sambal & sajian-sajian tambah.

Tags: Resepi Nasi Lemak Sedap, Resepi Nasi Lemak Kampung, Nasi Lemak Mudah, Harga Nasi Lemak, How to make nasi lemak, Malaysian Nasi lemak, Cara buat sambal nasi lemak,

Resepi Kek Untuk Sambutan Hari Jadi

Kek Coklat Yang Lazat

Bahan-Bahan:
180 gm tepung naik sendiri
240 gm marjerin
240 gm gula castor
4 biji telur 45 gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar susu

Cara:
Panaskan oven sehingga 180 darjah celcius.
Pukul marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Ayak tepung, serbuk koko dan baking powder.
Campurkan kedua-dua adunan dan masukkan susu.
Bakar selama 40-45 minit.

Tags: Kek Coklat, Kek Hari jadi, Resepi Kek yang sedap, Resepi Kek Terbaru, Resepi Kek Untuk Sambutan Hari Jadi, Resepi Kek yang menyelerakan, resepi kek mudah dan sedap